Ako dhlo trva zabalenie padáku?

Ako dlho trvá zabalenie padáku? 

Dajte mi 8 minút a idem hore.
Dlhšiu dobu sme tu nemali príspevok zo zaujímavostí v parašutizme. Máme pre vás pripravenú novú sériu zaujímavých tém, na ktoré sa nás často pýtate.
V dnešnej téme dostanete odpoveď na otázku: Ako dlho trvá zabaliť padák?
Rýchlosť balenia najviac ovplyvňujú zručnosti baliča, typ padáku ( záložný, športový, tandemový,.. ) a samozrejme aj to, ako veľmi musíte pred balením padák rozmotávať :) :) Našťastie, pri správnej manipulácií po pristáti sa padáky až tak nezamotajú a dajú sa začať rovno baliť.
Štandardne skúsenému baličovi padákov trvá zabalenie športového padáku okolo 8 – 10 minút.
Tandemové padáky sú trošku väčšie, a preto balenie trvá o trochu dlhšie 12 – 15 minút.
Balenie hlavného padáku je po menších skúsenostiach pomerne jednoduchá záležitosť, a preto aj jeho zabalenie netrvá až tak dlho. Akým spôsobom sa balí si môžete pozrieť aj na našom vlogu. 

Pri záložných padákoch je to inak. Musia sa prebaliť minimálne raz za rok. Avšak tí, ktori si nesprávne zabalili svoj hlavný padák, musia prebaľovať záložný aj častejšie. 
A keďže je to naša posledná možnosť na záchranu, balenie záložného padáku môže trvať aj celý deň. Najskôr sa vykonáva kompletná kontrolná prehliadka, ktorá zaberie približne 2 hodiny a následné balenie môže byť aj na ďalšie 2-3 hodiny. Všetko záleží od postupu balenia a skúseností baliča.
Baličom padákov sa môže stať ktokoľvek, nemusí to byť ani parašutista a dokonca pre študentov je to vynikajúca príležitosť na príjemnú sezónnu brigádu. Takýchto baličov je na letisku vždy málo. Balia padáky napríklad inštruktorom, ktorí si popri pracovných zoskokoch nemajú kedy zabaliť padák, študentom ktorí si ho ešte nevedia baliť alebo jednoducho parašutistom, ktorým sa ho nechce baliť. 😀 
Ak by ste mali záujem o takúto brigádu na letisku, stačí nás kedykoľvek kontaktovať.
P.S. Záložné padáky samozrejme balia odborníci, nie brigádnici 😀